by
on
under
Permalink

High fashion – vad är det?

Det råder en hel del delade meningar om vad det välanvända uttrycket inom modevärlden ”high fashion” egentligen syftar på. Ja, definitionen är kanske inte helt enkel att sätta fingret på men idag tänkte vi ändå bena ut vår syn på saken. Häng med!

Vår definition av high fashion handlar om klädesplagg och accessoarer som inte är massproducerade på löpande band, utan helt enkelt lite mera svåråtkomliga. De är självklart inte det enda som är viktigt i sammanhanget. Kläder med äran att kategoriseras som high fashion behöver även vara skapade av en skicklig hand. Det vill säga, vem som helst kan inte kasta ihop en exklusiv kollektion och kalla det high fashion bara för att kvantiteten av kläderna är låg, det krävs även att själva finishen är skickligt gjord och kvalitén hög.

En del hävdar dock att det enbart är de kläder som visas upp på någon utav de fyra stora och världskända modeveckorna i Milano, Paris, London och New York som får räknas som high fashion, men dessa verkar dock vara en allt krympande skala. För oss är detta inget annat än ett befängt påstående med tanke på hur mycket snygga, exklusiva och högkvalitativa kläder det faktiskt finns utanför denna lilla och ibland elitistiska bubbla.

Bland våra svenska designers så är Marlene Abraham en av våra stora favoriter inom vad vi anser som high fashion, med sitt märke Mayla. Hennes olika kollektioner är kanske främst kända för sina fantastiskt fina blusar, men under de senare åren så har hon även bjudit oss modeälskare på långt många fler typer utav plagg, på ett ytterst lekfullt men samtidigt stilfullt sätt. High fashion helt enkelt!